poniedziałek, 28 stycznia 2013

Ewa gotuje... cz. II

Z racji tego, że męnż musiał jechać na badania to ja musiałam zajrzeć do kuchni i zrobić obiad.
Dawno tam nie zaglądałam i czułam się trochę dziwnie :)
 W sobotę oglądałam program Ewy Wachowicz i spisałam przepis na roladki z piersi kurczaka 
z marchewką i porem.

Muszę Wam się pochwalić, że wyszły przepyszne!
Nawet Osinek wcinał aż mu się uszy trzęsły :)
A ja się bałam, że nie będzie jadł i specjalnie dla niego zrobiłam schabowego - okazał się nie potrzebny.
A żeby było mało marchewki to zrobiłam jeszcze do tego surówkę z marchewki i jabłka.
A co dziś taki dzień marchewkowy:)



Podam przepis na roladki:
- pierś z kurczaka kroimy rozbijamy i doprawiamy przyprawą do kurczaka lub solą i pieprzem jak kto woli,
Farsz:
- 2 łyżki masła,
- 4 ząbki czosnku - siekamy,
- 1 marchewka - tarkujemy,
- 1 por - drobno kroimy,
- przyprawy sól i pieprz oraz zioła,

Przygotowanie:
Masło rozgrzewamy na patelni dodajemy czosnek i smażymy, dodajemy marchewkę i por, mieszamy i smażymy aż będzie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Farsz nakładamy na mięsko i zwijamy roladki. Gotowe roladki obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Podajemy ciepłe z ziemniaczkami i surówką.

Smacznego :)

Męnż stwierdził, że na deser to brakuje ciasta marchewkowego. Ale mi już nie chciało się wędrować do kuchni i zaproponowałam, że deser to on mógłby przygotować :)
Spojrzał się tylko i powędrował  do szafki po ciasteczka :)

pozdrawiam

12 komentarzy:

  1. mmmmm wyglądają super smakowicie!! może zrobie je w weekend. .;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się wspaniale roladki prezentują!!Zdolna maminka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wielkim kucharzem to ja nie będę ale coś tam zawsze na obiad przygotuję i czasami smaczne wyjdzie:)

      Usuń
  3. Pysznie wygladaja ,a przpis tez nieskomplikowany ,tez moze ktoregos dnia zaserwuje na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię wszelkiego rodzaju roladki z kurczaka.
    kiedyś skorzystałamz przepisu Cichej na roladki z masłem koperkowym. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! uwielbiam takie zawijane cycki! mięso nie jest suche i do tego mieszanka smakowa! mmm pycha! Ty się tam Matka nie przemęczaj! miałaś odpoczywać :)

    OdpowiedzUsuń